تعریف فوبیا
فوبی، ترس پایدار از یک موقعیت مشخص است که میزان ترس با میزان خطرناک بودن آن نسبتی نداشته و ترسی غیر منطقی است.فوبی به ترس یا اضطراب در مورد موضوع یا موقعیتی خاص (مثل پرواز کردن،ارتفاعات،حیوانات،تزریق شدن ، دیدن خون)گفته می شود که موقعیت یا موضوع ترس آور همیشه ترس آور است و از آن اجتناب و خود داری می شود . این ترس غیر منطقی است و موقعیت یا موضوع ترس آور به خودی خود ترسناک نیست
علائم فوبی (ترس مرضی)
علائم شناختی، علائم هیجانی، رفتاری و بدنی چهار دسته علائم فوبیا هستند؛ البته هرکسی که فوبیا دارد، لزوما هر چهار علامت را با هم ندارد.
علائم شناختی این است که فرد مدام به این موضوع فکر می کند که نکند با آن چیزی که می ترسد، مواجه شود؛ مثلا در خیابان تاریکی، حرکتی ناگهانی را پشت سر خود احساس می کند. فکر می کند «این یک کیف زن است» و میخکوب می شود.
علائم دسته بعد، هیجانی است. عواطف فرد مثل احساس دلشوره در این دسته قرار می گیرند. هم چنین اضطراب، نگرانی، ترس، وحشت زدگی.
علائم بدنی که خود به دو دسته بیرونی و درونی تقسیم می شود.
علائم درونی با افزایش ضربان قلب و تپش قلب بروز می کند، اما علائم بیرونی مثل برافروختگی صورت یا لرزش دست است.
. هرقدر علائم بیشتر باشد، فوبی شدیدتر است
علائم رفتاری :یعنی ممکن است بدنشان در شرایطی مانند حالت آماده باش یا جنگ و یا گریز قرار بگیرد.
درمان فوبی یا ترس مرضی
همه ترس ها قرار نیست درمان شوند مگر اینکه در عملکرد روزانه فرد اختلال ایجاد کرده باشد.
یکی از درمان های موفق در درمان فوبی رفتاردرمانی است که از تکنیک های کارآمدی در درمان فوبی استفاده می کنند مثل تکنیک «حساسیت زدایی منظم». به این صورت که به فرد کمک می کنند با ترسش مواجه شود